Skip to main content

ERIK FENS: DRIE TENTOONSTELLINGEN

De Amsterdamse kunstenaar Erik Fens (1949) is ooit de metaverzamelaar van Nederland genoemd: iemand die verzamelingen verzamelt en daar kunst van maakt. In de maand mei worden in Amsterdam gelijktijdig drie tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

De Encyclopedie van de Wereld volgens Erik Fens zal worden tentoongesteld in Plantage Dok aan de Plantage Doklaan 8 in Amsterdam op 3, 4 en 5 mei a.s..

Op 3 mei wordt de tentoonstelling geopend met een openingswoord van schrijver Matthijs van Boxsel om 16.30, gevolgd; de openingstijden op de andere dagen zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Op zondag 5 mei is er om 17.00 uur een optreden van Luc Ex/The Philosopher.

Van 3 mei t/m 26 zal tegelijkertijd een tentoonstelling getiteld De verzamelkunst van Erik Fens te zien zijn in Galerie Weerdruk aan het Entrepotdok 42A. Hier vindt op 26 mei ook de finissage van het Fens-project plaats.

Tenslotte: in het atrium van het dr. Sarphatihuis aan de Roetersstraat 2 worden foto’s tentoongesteld die door Joost Pollmann zijn gemaakt in de vroegere woning van Erik Fens, waar al zijn verzamelingen waren uitgestald. Te zien van 3 t/m 26 mei, van 09.00 tot 17.00 uur op weekdagen.

Erik Fens verzamelde dingen die bepaald niet iedereen verzamelt: afgesleten zeepjes, eenzame handschoenen, foto’s van staatshoofden die kinderen optillen, vorken die hij tot vogel omboog, kapotte autospiegels, ansichtkaarten met parkbankjes, sculpturen die hij maakte van gedroogde fruitschillen, bonbonni√®res met bladvormen, vlinders die uit pornobladen zijn geknipt, etcetera. 

Zijn magnum opus is De Encyclopedie van de Wereld volgens Erik Fens, een collectie van ongeveer 600 albums vol thematisch geordende knipsels en krantenkoppen, waaraan Fens dertig jaar heeft gewerkt. Zijn encyclopedie bevat een hallucinerende hoeveelheid visuele en verbale vondsten die hij heeft gehaald uit reclamefolders, kunsttijdschriften, kranten en ansichtkaartenalbums. Samen vormen zij een afspiegeling van ons collectieve bewustzijn, waarin talloze symbolen ronddrijven die te maken hebben met God, Eros, Dood, Flora, Fauna en andere kapitale begrippen.

Contactpersonen:

Plantage Dok: Eva Schippers () en Joost Pollmann ().

Galerie Weerdruk: Martin Veltman ()

www.weerdruk.nl

Dr. Sarphatihuis: Nickel Didde ()

www.erikfens.nl/verzamelingen