Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dok Night | Docu Hippies From Hell

2 February 2023 @ 6:00 pm - 11:00 pm

18:00

Vegan Moroccan Food by Hafid

***

20:00

Poppe & Nemeth presenteren

HIPPIES FROM HELL

documentaire van Ine Poppe en Sam Nemeth uit 2001

 

Start 20:00 / 53 min.

Ine Poppe en Sam Nemeth tonen op hun eerste Dokavond (de tweede is donderdag 9 februari) de gerestaureerde versie van de legendarische documentaire Hippies from Hell uit 2001. De film is een portret van de gemeenschap achter Nederlands’ eerste echte internetprovider XS4all. Uitgebreid komt de generatie hackers aan het woord die het blad Hacktic publiceerde. De subcultuur is rond 2000, toen de film werd gedraaid, net aan het eerste moment van reflectie toe. De roerige eerste decennia van de digitale revolutie zijn achter de rug en er wordt door een aantal mensen de balans opgemaakt. De documentaire werkt toe naar het hackerfestival HAL (Hackers at Large) in 2001, waar alle draadjes bij elkaar komen.

Hippies from Hell beleeft na de presentatie op het IDFA in 2002 een opmerkelijke geschiedenis. Opdrachtgever VPRO wil hem aanvankelijk om onopgehelderde redenen niet uitzenden. Daarna eist Ine in de onderhandelingen die erop volgen het auteursrecht op. De VPRO gaat daar uiteindelijk mee akkoord. Vervolgens wordt HFH de eerste Europese film die officieel een Creative Commons licentie krijgt, persoonlijk door CC initiatiefnemer Lawrence Lessig uitgereikt. De VPRO organiseert rond 2010 een digitale docu-reeks en wil dan alsnog HFH uitzenden (maar moet dan betalen voor het uitzenden van hun eigen productie).

Hippies from Hell is in de beginjaren via de server van de Waag downloadbaar geweest en in die vorm rond de 2 miljoen keer bekeken. Daarna is de documentaire op diverse manieren gepirateerd, ondanks de CC licentie. Nog in 2022 moesten we Journeyman film -tevergeefs- sommeren de film niet meer te verkopen onder de naam Hackers from Hell via Amazon. Journeyman doet dat nog steeds, in de US, waar ze voor het Europees recht lastig te bereiken zijn.

The exhibition Landschapslijnen is on display till February 2nd 2023.

Details

Date:
2 February 2023
Time:
6:00 pm - 11:00 pm

Organizer

Plantage Dok
View Organizer Website

Venue

Dokhuis
Plantage Doklaan 8-12
Amsterdam, Netherlands
+ Google Map