Skip to main content

Dokzaal, zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019.

Stilte en de kunst van verdwijnen is een muzikale voorstelling over stilte, eenzaamheid, duisternis, bestaan en niet bestaan.
De stilte wordt bezongen, toegeschreeuwd, betoeterd, vervloekt en omhelsd in een duet voor stem en trombone.
Wie stilte ervaart beschrijft het vaak als een gevoel van oplossen in de omgeving of van het vervagen van ruimte en tijd. De stilte is een bron van creativiteit,  contemplatie en heling. Maar ook een schuilplaats voor hallucinaties, angsten en gevoelens van eenzaamheid.
Talloze componisten, schrijvers en kunstenaars probeerden de ziel van stilte te vatten. Trombonist Bastiaan Woltjer en actrice Jacobien Elffers verkennen hun werk en doen met deze muzikale voorstelling een eigenzinnige poging.
Bastiaan Woltjer over Stilte en de kunst van verdwijnen:
“Stilte is het kader waarbinnen muziek wordt uitgevoerd. In deze voorstelling wil ik het omdraaien; muziek is het kader waardoor we de stilte binnengaan. We dalen af in het duister, staan stil bij werk van kunstenaars en componisten als John Cage en Mark Rothko, en eindigen bij onszelf. Willen we verdwijnen in deze stilte of ontdekken we nieuwe kleuren?”
concept en compositie | Bastiaan Woltjer
spel en muziek | Jacobien Elffers, Bastiaan Woltjer
toneelbeeld- en lichtontwerp | John van Oostrum
productie | Rianne Valstar
publiciteit en marketing | Hidde Bisschop, Judy Lijdsman
met dank aan | Joeri Vos, Paul Koek
Stilte en de kunst van verdwijnen is een Sleutelwerk.
In een Sleutelwerk doen we vooronderzoek. Het is een soort laboratorium, we kijken met een vergrootglas naar een thema of een subthema en onderzoeken ideeën en samenwerkingen. De resultaten presenteren we aan ons publiek.
Een Sleutelwerk kan een zaadje zijn dat ontkiemt tot een nieuwe kleine of grote voorstelling. Maar dat is niet het uitgangspunt. Dat geeft de kunstenaar de vrijheid om uit te proberen. En levert daarom misschien wel de mooiste dingen op.
De naam Sleutelwerk is ontleend aan de bijnaam van Leiden: Sleutelstad.

 

zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019 | 20.30 uur, Dokzaal.

Kaarten: https://www.veenfabriek.nl/voorstellingen/sleutelwerk-stilte-en-kunst-verdwijnen/

facebook: https://www.facebook.com/events/210595706553157/